Tips för en rädd katt

Fråga:

Hej
Min katt (Börje) är ett år. När jag fick honom var han 8 veckor, redan då var han väldigt rädd. När Börje var cirka 6 månader kastrerade jag honom pga av att han skulle bli utekatt. Under detta året har hans personlighet förändrats, vilket blev tydligare när han blev utekatt. Ser han någon människa som blir han helt kaotisk och vet inte var han ska springa. Han gömmer sig under soffan om det så är jag som stänger ett skåp, eller någon går i trappan. Mot mig är han världens mest kärleksfulla katt och kräver väldigt mycket närhet. Han sover på min kudde och vill ha en tass på min kind, tar jag bort den så lägger han tillbaka den. Jag ser på honom att han inte mår bra av att leva hela sitt liv på högspänning psykiskt. Jag känner att det bästa för honom är att avliva honom, men det måste bli det absoluta sista som kan ske. Jag hade varit tacksam om du/ni kunde ge mig förslag hur jag ska gå tillväga om det finns någon möjlighet att få honom att må bättre. Jag har en annan katt som jag fått efteråt som jag märker börjar bli rädd också, precis som om han(Lucas) präglas av Börje och det känns inte bra, för Lucas har aldrig varit lika skygg/rädd som Börje.

Tacksam för svar
Mvh/Tobbe J

Svar:

Hej Tobbe!

Du skriver att du fick honom när han var 8 veckor. Katter ska leva med sin mamma tills de är 12 veckor gamla. De behöver den tiden för att kunna bli sociala och trygga katter. Får de inte den kan det bli tokigt.

Det första som slår mig är att han inte skulle ha blivit en utekatt. Att han inte klarar av den stora världen. Kan det ligga något i det? Tycker du att han verkar trivas med utelivet? Har det blivit värre sedan han blev utekatt?

Det finns en grej som du kan använda för att lugna ner katten. Feliway heter den. Spray med feromoner. Det finns både i sprayform och en grej man sätter i väggen. Sprayen sprejar man på strax innan man ska hantera katten och den där grejen i väggen tar ca 10 dagar att ge full effekt. Den håller i en månad sedan kan du köpa refill flaska om du känner att den fungerade bra. Grejen i väggen kostade ca 350 kr. Den täcker 70 kvm.

En annan grej som slår mig är att han kanske lider av panikångest. Det finns faktiskt katter som lider av panikångest. Där gäller det att skapa så trygg miljö för katten som möjligt. Katten måste känna att saker och ting sker på hans villkor. Då känner den sig trygg.

Har du varit i kontakt med en veterinär? Om inte så skulle jag nästan rekommendera det. Inte en utan ring runt till flera olika veterinärkliniker och hör vad alla säger. Ju fler du frågar desto fler tips får du. 

Jag hoppas verkligen att du inte behöver avliva honom utan att det ordnar sig!
Jag önskar jag kunde hjälpa dig mer!!

Lycka till
/Kattmamma

spacer

Leave a reply