Att klippa en katt på egen hand

Fråga:

Hej!
Jag har även jag en långhårig sötnos 🙂 Men undrar nu hur ni klipper eran? Vet inte om jag vågar ge mig på det :S
Och ja jag är också sugen på kläder till han! Men undrar lite hur man ska veta vilken strl man ska ta?

mvh Cecilia och kissen Rocco

Svar:

Från början lämnade vi in Leo till en kvinna som hade en egen ”klippstudio” för katter. Vi var väldigt nöjda med henne. Det kändes så lyxigt att ha en egen frisör till sin katt. Leo accepterade henne oxå men var så klart överlycklig när vi var på väg hem.
Hon rakade honom i en så kallad lejonklippning, alltså rakade hela kroppen men inte tassar, huvud och svans. Han var såååå fin! 🙂

Men tyvärr så var hon tvungen att stänga ner stället. Vi var tvungna att hitta en annan lösning. Jag känner en tjej som jobbar hos veterinären som kunde låna en klippmaskin och komma hem till oss och hjälpa oss att raka Leo. Vi var tvungna att sitta i våran lilla toa, jag och Leo i badkaret och hon hängde utanför på badkarskanten. Ingen bra lösning alltså, det kände både vi OCH hon. Hon föreslog att vi skulle göra det på veterinärkliniken nästa gång men då ville hon ge honom lugnande, vilket vi tycker är onödigt eftersom Leo är så snäll och tålmodig så då började jag att experimentera själv.

Jag tog en kam och en sax en gång när han sov och klippte lite på magen, där det tovar sig lätt, alltså mellan benen och under armarna. Han sov gott så jag tog det jag hann och kunde. Jag använde en kam och en sax. Kammar och klipper som hos frisören. Har alltid en kam mellan huden och saxen för att inte råka klippa i huden. Och A och O är att ta det lugnt. Bättre att ta det i etapper än att stressa upp katten. Ta det som går att ta och nästa gång han lägger sig så fortsätter man. Tills man är nöjd med resultatet.

En annan gång när han sov så kunde jag klippa hela han. Jag passar på när han är trött så då går det bättre. Han har även lärt sig hur skönt det är efteråt så det går bra nuförtiden.
När man klipper med sax blir det inte så jämt. Han ser ut som ett ”felskalat ägg” om du tänker dig. Du vet när skalet inte släpper sådär perfekt utan ägget hänger med på vissa ställen. Det ser roligt ut i ett par veckor men när pälsen har växt ut lite så ser man inte det på samma sätt längre.
Det är viktigt att duscha katten efteråt. Pälsen är så fet därinne.
Efter en sådan behandling är katten som ny igen och ingen är lyckligare än katten själv.

När det gäller kattkläder så vet jag faktiskt inte eftersom jag inte har skaffat mig några än. Men jag kan tänka mig att man får testa sig fram. Jag skulle nog kunna tänka mig att M passar för en normalstor katt, L om katten är lite rundare än vanligt osv. Man får byta om det inte passar tills man hittar en storlek som funkar. Man kan även gå i vanliga djuraffärer och känna på plaggen. Då kanske man ser vilken storlek passar bäst. Det är nog som att köpa kläder till en själv. Allt passar inte bara för att det är rätt storlek. Testa dig fram helt enkelt. Och glöm inte komma tillbaka till oss och berätta hur det går. Vi är oxå väldigt intresserade. 🙂

spacer

Leave a reply