Att välja en kattkompis

Fråga:

Hej.
Jag har en siames hona på 5 månader. Jag arbetar bara kvällar och lämnar henne ensam flera timmar på kvällen och det är ju då hon är vaken och vill leka. Känns så taskigt att lämna henne ensam och funderar på att skaffa en kompis till henne. Dock vet jag inte om hon kommer överens med andra katter, min syster har 2 katter och dom tycker hon inte alls om. Då är min fråga, ska jag skaffa en kompis till henne eller inte??

Mvh: Johanna

Svar:

Hej Johanna!

Va kul att du vill skaffa en kompis till din kisse! Det finns inget enkelt svar på din fråga men jag ska försöka att hjälpa dig lite på traven.

Det finns folk som påstår att katter inte är flockdjur och att de inte ska leva tillsammans med andra katter. Jag tycker precis tvärtom! Jag tycker att katter visst kan leva tillsammans med andra katter och ha stor glädje av varandra. Men det är så som med oss människor. Vi älskar inte alla vi träffar på, eller hur? Vissa blir vi vänner med på en gång, med andra efter många år, med vissa aldrig och vissa tål vi inte. Är det inte så? Lite så är det för katter oxå. Vissa katter älskar varann från första stunden medan andra katter aldrig kommer att bli riktiga vänner. De kan däremot lära sig att acceptera varandra. Det kan funka det med.

Men man kan aldrig veta hur en katt kommer reagera på en annan katt i förväg. De katter som är uppväxta med andra katter, hundar eller barn kan vara lite mer toleranta för nya saker. Men det är oxå olika.
Har man en raskatt och vill ha en kompis till den så är det en sak som är bra att tänka på. Vilken ras ska man välja? Man kan nämligen inte välja vilken ras som helst. Man får tänka på att de två raserna måste funka ihop. Här har jag skrivit en liten rasguide som du kan läsa om. Man får tänka på att en lugn katt som tex perser inte vill ha fart och fläkt hela tiden. Skaffar man en väldigt aktiv kompis till den tex en siames så kanske persern blir stressad och siamesen uttråkad. De två kan inte ge varandra det de behöver.

En annan fråga är: ska man välja en hona eller en hane? Jag har hört att om man har 2 hanar så kan de börja märka revir. 2 honor har däremot svårt att komma överens, att de kan vara lite tjuriga. Jag kan inte svara på hur bra det stämmer men det förekommer.

Det är en del att tänka på men jag tycker ändå att du gör rätt i att skaffa en kompis till din katt. Det kan ta flera veckor innan de börjar ha nytta av varandra men det brukar gå väldigt bra till slut. I de flesta fall bli katter väldigt goda vänner och har stor glädje av varandra.

Lite annan läsning i ämnet:

Lycka till Johanna! Hör gärna av dig om du har fler frågor och berätta gärna för oss hur det går för er!

Vad säger mina kära läsare då? Ska Johanna skaffa en kompis till sin kisse eller inte? Har ni bra råd att ge henne?

spacer

3 comments on “Att välja en kattkompis

 1. Nina

  Jag tycker också att hon ska skaffa en liten kompis! Siameser är väldigt sociala katter. Det är mycket lättare för dem att acceptera en kattunge, även om de oftast tar lite tid.

  Vi har haft en siames som ensamkatt när jag var yngre. Vi skaffade senare en liten kattunge, även det en hane fast en bonnkatt. Det var inte sura miner särskilt länge! Alla våra andra ensamkatter jag vuxit upp med har haft mkt svårare att acceptera kattungar. Men inte siamesen!

  Lustigt ändå när man kan tycka att de hade HELT olika personligheter! och de såg ut som helan & halvan. Men bästisar var de! 🙂

 2. christel

  glömde ju säga… när din katt är så ung så tror jag inte det kommer bli några problem ju yngre desto bättre….

 3. christel

  Hej
  Jag tycker åxå att du johanna ska skaffa en kompis till din tjej… helst inom samma ras så de har roligt med varandra eller åtminstone en ras som är lika aktiv… Sen har jag haft 4 st honor (har ju tre kvar) -har aldrig haft problem att skaffa dom till dom äldre -hos oss har det gått bättre än att skaffa en hane… men det kan ju vara olika… och håller med om att det är ju olika hur de kommer att passa ihop är som hos oss människor en del klarar man bara inte av…men det finns en del tips man kan tänka på att leka mycke med båda ha feliway-adapter i uttaget -funkade för oss när vi skaffade våran baltizpojk -tror det gick lättare med det… sen att man passar på att gosa extra med den äldre när typ den lille sover…. så att inte den äldre känner sej utanför, extra godis är ju inte dumt heller så de kommer närmare… det kan ta sin tid men ja tror ändå en kompis är bra för en ensam katt… för mina har det väl längst tagit 3 v till en mån men sen inga problem…

Leave a reply