Vad göra när hankatterna slåss för livet?

Fråga:

Vi har tre katter!
Var av två är väldigt tajta med varann.
Vi tog hand om en ny äldre katt som skulle skjutas i påskas. Vi har försökt en gång få ihop dem på den här tiden. Den nya katten bet vår hankatt rejält så det blev ett stort öppet sår stort som en ekrona.
Honkatten flög på mig eftersom hon inte kunde komma in i det rum som hanarna slogs i.
Jag fick söka läkarvård för mitt ben var räjält rivet och bitit.
Glömde nämna att våra katter som fanns i huset först är en hane och en hona.
Den nya är en hankatt. Hanarna är kastrerade, honan är inte steriliserad.
Hur ska vi göra för att få ihop dem?
Snälla hjälp oss!

Svar:

Hej Lisbeth!

Oj vilken svår situation ni befinner er i!
Det första som slår mig är om ni kan försöka kastrera även honan? Det är inte helt omöjligt att hanarna slåss om henne. Var någonstans håller den sista hankatten hus eftersom de bara träffats en gång undrar jag oxå?
Det första jag tänker på i erat fall är Feliway. Har ni testat detta? Jag har redan skrivit om det i andra inlägg. Det kan du läsa här och här.
Ibland är det väldigt svårt att få katter att gå ihop. Det är som med oss människor. Vi gillar inte alla vi träffar men vi kan lära oss att acceptera dem. Så funkar det för katter oxå. Vissa blir jättetajta medans andra inte tål varandra.
Här kan du läsa ett annat inlägg om katter som ska bekanta sig med varandra.
Jag undrar även hur den sista hankatten är mot er. Är han aggressiv även mot er?

I de flesta fall löser det sig till slut. Men katter är lite knepiga ibland. De har sina egna idéer om hur saker och ting ska vara.

Stort lycka till och jag hoppas verkligen att ni får ordning på hanarna.
Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Kram
/Kattmamma

spacer

One comment on “Vad göra när hankatterna slåss för livet?

 1. Sindra

  Hej,

  Jag har två kastrerade katter, syskon, en hona och en hane, de är nu snart 9 år och de är innekatter. De har alltid hållit ihop och bråkar sällan. Vi flyttade från lägenhet till ett litet hus på landet i oktober 2011 och då började problemen. Honan började kissa i köket på mattorna. Jag skaffade då en låda till och en feromondosa i väggen (Feliway) och hon slutade kissa utanför lådan nästan med en gång.

  Problemet nu är att de med jämna mellanrum bråkar väldigt hårt med varandra. Det är så att det blir blodvite nästan varje gång (hanens öra trasades sönder ena gången och honan slet av en klo och trasade sönder två andra nu senast de bråkade) och det flyger verkligen enorma mängder pälstussar varje gång och de skriker något hemskt.

  Min teori är att det kan bero på att det finns fem andra katter på gården, utekatter, och att mina blir stressade så fort de ser varandra. Mina katter är innekatter men de har en in-nätad veranda att vara på plus att de har full sikt över gården genom alla fönster. Kan det vara så att de påverkas av att bara se de andra katterna?

  Kan det bero på flytten? Vi har ju bott här i fem månader nu, borde det inte ha lagt sig? Borde inte Feliway hjälpa mot det här?

  Jag vet inte vad jag ska göra åt det här. Jag har provat att aktivera dem mer, ge dem godis, leka med dem, gosa mycket.

  Snälla hjälp mig, jag vet inte hur jag ska lösa det här. De är min familj och bästa vänner, det är inget alternativ att lämna bort någon av dem. Jag är helt förtvivlad.

Leave a reply