Föreläsning om kattbeteende med Susanne Hellman Holmström

Hej mina kära och tålmodiga läsare!

För ett par dagar sedan var jag på en föreläsning med Susanne Hellman Holmström och måste säga att hon är grym! Hon beskriver katt och dess problembeteende så enkelt. Det känns verkligen att hon kan sin grej. Hon har själv 8 katter och det låter så naturligt. Inte alls konstigt. Skulle jag skaffa en eller 2 katter till så skulle mina nära och kära tro att jag blivit knäpp på riktigt. För VARFÖR i hela världen ska man ha så många katter för? Kanske för att man älskar att ha dem runt sig? För att man aldrig får nog av deras sällskap?
Ja, jag hoppas att stämpeln ”många katter=toktant” försvinner snart!! Och jag tror att människor som Susanne kan bidra till det. UNDERBART!

Susanne berättade om kattens 13 behov som måste bli tillfredsställda för att katten ska må bra. Jag ska försöka att dra här i korthet så ni förstår vad jag pratar om.

ÄTA

 • Katten vill äta små måltider flera gånger om dagen.
 • Katter är misstänksamma mot sin mat och därför luktar noga på den.
 • Maten ska vara så färsk som möjligt.
 • Katter gillar inte att man byter foder för ofta. De vill känna igen sin mat.
 • Matskålarna ska vara stora och låga. Katter gillar inte djupa små skålar. Morrhåren får trängas där och det känns inte bra! Susanne tycker att man ska skaffa skålar i hundvadelningen!

DRICKA

 • Inga plastskålar! De ändrar smaken på vattnet och katter tycker inte om det. Porslinskålar är tydligen bäst. Stora skålar även här!

TOA

 • Har man många katter så måste man ha fler kattlådor. Det får inte bildas kö till kattlådan!
 • Har man 3 katter och problem med att de kissar på fel ställen så ska man ha 4 kattlådor.
 • Bra sand.
 • Ren kattlåda.
 • Placering av kattlådan är väldigt viktig. Glöm det där med att katten vill ha sin toa längst inne i garderoben! Katter vill ha en flyktväg från sin toa! VIKTIGT!

SOVA

 • Vuxna katter sover ca 11-12h per dygn, resten av tiden är de aktiva.

PÄLSVÅRD

 • Katter mediterar tydligen när de tvättar sig. Inte alla och inte alltid men tydligen så gör de det. 🙂
 • Katter tvättar sig när de blir stressade eller känner sig generade.

LEKA

 • Är din katt lekfull så mår den bra, känner sig trygg och säker.

JAGA

 • Ett litet tips som Susanne kom med som jag tycker låter kul är att gömma kattmaten i hemmet när man är borta. Så att katter har något att göra. Det ska jag testa!
 • Man kan även sätta på en Kitty Show DVD.

OBSERVERA

 • Katter vill gärna sitta högt någonstans och titta ut.
 • Eller så kan man göra en liten mysig hörna i fönstret om man vet att katten gillar att sitta där.

REVIR

 • Det där med kattens revir är viktigt. Katten måste känna att den har kontroll över sitt revir. Annars kan det bli knepigt.
 • Katten har 5 st feromoner som den använder sig av. 3 av de är kända: sexuell, geografisk och ”stick iväg”.

KLÖSA

 • Alla vet vi att katter har ett stort behov av att klösa så vi måste se till att de har ett trevligt klösträd!

GÖMMA SIG

 • Många katter älskar att leka kurragömma. Ni skulle bara se våran Leo! Han blir helt tokig av den leken..

UPPTÄCKA

SOCIAL KONTAKT

 • Visste ni att katter älskar att lära sig saker? Susanne håller på och lär sina katter konster: sitt, vacker tass osv. Och det fungerar! Jag ska oxå testa detta. Spännande!

Det var alla 13 behov som våra katter har. Om vi ser till att de är tillfredsställda så kan vi vara säkra på att våra katter mår bra och är lyckliga!
Susanne har även skrivit en bok ”Din katts beteende”. I boken går hon djupare in på alla behoven + massa annat roligt. Min recension av ”Din katts beteende”.
Som vanligt så kommer jag ut från sådana kurser fattigare än jag kom in. Men jag bara MÅSTE ha. Den här gången kom jag ut 600 kr fattigare. 2 st katt DVD och en bok. Det var tur att hon inte hade med sig fler saker. 🙂

Johanna undrade hur man går tillväga för att gå på en kattkurs. Det vanligaste sättet är att en kattklubb organiserar något. Annars så kan man hitta intressanta grejer på anslagstavlan på en veterinärklinik.
Om ni vill så kan jag hojta till i framtiden om det skulle vara något på gång? Nu på söndag ska jag på en annan beteende föreläsning. Men jag tror att det är för sent att anmäla sig.
Men jag rekommenderar starkt att gå på sådana kurser. Det är så intressant! En sak bara: ha med dig kontanter. Man hittar alltid något man vill ha med sig hem. Vissa saker kan vara svåra att få tag på i vanliga affärer. Så passa på när du väl är där!

Hoppas att ni har fått en liten inblick i det jag fått lära mig. Recensionen om katt DVD och boken kommer snart..

Ha en underbar dag! KRAM

spacer

7 comments on “Föreläsning om kattbeteende med Susanne Hellman Holmström

 1. Anita Ossmyr

  Så roligt att läsa ovanstående! Kan någon hjälpa oss med vår lilla ”Älskling” (faktiskt döpt till detta av vårt barnbarn, som tog hand om henne döende på tomten – i alla fall svårt skadad). Min man och jag har tagit över katten sedan ett par år och älskar henne. Vi har haft katt tidigare i 21 år – men aldrig haft detta problem! Hon biter och river nämligen sin husse – som hon vill vara hos var han än befinner sig – på soffan när vi tittar på TV och bredvid honom i sängen när han vilar och sover. Han älskar djur av allt på jorden! Alla hundar här omkring vill alltid hälsa på honom. En gång slog han sönder fönsterrutan ist för att slå ihjäl en geting när han försökte släppa ut den.

  Han är nu inne på sin 4:e pencillinkur i år och för någon månad sedan fick han även en stelkampsspruta. Obs! Katten är undersökt av veterinär, som fann henne helt frisk och tyckte hon var underbar eftersom hon inte sa ett pip hur han än undersökte henne och tog massa prover som bevisade att hon var helt frisk!

  Någon som kan ge oss ett råd? Hon får gå ut och in när hon vill och vi är alltid hemma och släpper in och ut henne…… Något råd?????

 2. Lena Ramstedt

  Hejsan!

  jag har ett problem med min katt, kan ni hjälpa mig

 3. Ing-Marie Lundin

  Hej!
  Jag var föreläsning med Susanne här i Sundsvall för ett tag sedan.Helt suveränt bra tycker jag. Lärde mig massor.Som f.d hund ( arbetstiderna sätter stopp för att ha hund)genom att prata om kattens beteende och behov höjer dess status som sällskapsdjur. För mig är det jätteviktigt att min britthanne Tiger och hans kompis huskatten Maja mår bra och att jag förstår deras behov. Även om jag inte direkt kan säga att vi har några problem så har jag insett att jag behöver en kompis till min Tiger som är inne katt.Maja som absolut inte vill vara inne blir irriterad på Tiger när han vill leka med henne när hon kommer in.
  Tack, Susanne för ditt arbete.

 4. nadja

  kul att läsa man kan aldrig lära sig för mkt av dessa små underbara liv 🙂

 5. Kattmamma

  Hej Susanne!

  Va roligt att just DU hittade hit! Det var en trevlig överraskning.. 🙂
  Det är skönt att det finns människor som dig som kan, vet och vill dela med sig. Det hjälper oss andra att hänga med i svängarna. 🙂

  Du är grym! Det är inget snack om saken. Hoppas att jag får möjlighet att komma och lyssna på dig igen någon gång! 🙂

  Ha det så underbart!
  PS: Hittar du något felaktigt på kattlivet så får du gärna hojta till. Tack! 🙂
  Agnes

 6. Susanne Hellman Holmström

  Hej !

  Tackar för berömmet !

  Det ska vara enkelt att ha katt MEN vi måste oxå sätta på oss kattens ögon för att kunna förstå vad den gör och varför.

  Jag tycker det är väldigt roligt att föreläsa för kattälskare om beteende och mitt mål är att höja kunskapen om katten.

  Ha en bra helg !
  Kram Susanne

 7. Sandra

  Men så himla himla bra! Tack för att du tog dig tid att skriva detta inlägg!

Leave a reply