Från innekatt till utekatt

Fråga:

Hej!

Har tre innekatter, två syskon tog jag när dom var 14 veckor dom hade då provat vara ute lite och bodde med hund. Har sen dess inte sett en hund och varit mestadels inne (ute nån enstaka gång i koppel inte kul ) en 3dje tog jag också vid 14 veckors ålder föddes ute men blev inne med en gång av ett katthem där jag köpte henne. Dom är nu 6 och 7år. Väldigt skygga fräser vid besök. Har stängt in dom vid besök av hund, vilket tyvärr var synd iomed att dom bodde med hund o kunde vant sig.
Min fråga är nu går det att placera om till utekatt då? Skygga och inte träffa andra djur förut. Har tyvärr problem med kissandet inne. Har provat lite olika för att få bort det, men vill ju inte avliva heller om man inte måste för dom är inte sjuka.

Svar:

Hejsan!

Jag tror att det kan gå att göra dem till utekatter, men det kommer inte att gå på en dag. Det krävs en del arbete och tålamod. Man får ta det i små steg. Är de skygga och ovana vid folk och andra djur så är det ingen bra idé att bara släppa ut dem. De måste känna sig trygga hemma först. Är de vana vid koppel? Du skriver att de inte tyckte att det var kul att vara ute i koppel. Var det utevistelse eller koppel de inte gillade. Försök att vänja dem vid koppel först och sedan ta ut dem en stund i taget. Det hade varit det bästa.
Jobba på att de känner sig tryggare vid besök. Att besökarna ger dem lite godis?

Läs även mina tidigare inlägg och se om du kan hitta något tips som kan vara till hjälp. T.ex:

Några tips för lite skygga katter

Recept på rumsrena katter

Hoppas att det löser sig för er!

Lycka till
/Kattmamma

spacer

Leave a reply