Recept på rumsrena katter!

Fråga:

Hejsan! Jag har en kattunge som jag fick för ca 2 veckor sedan och första dagarna så lärde den sig att gå på låda och har gjort det sen dess men för 2 dagar sedan kissade den på min säng och precis framfrö kattlådan…händer också att den går in i lådan och kissar sen kommer den ut och bajsar framför…Hoppas ni kan ha något förslag på vad det kan vara och jag uppskattar om ni tar er tid att svara på min fråga.. Tack på förhand…mvh Adde

Svar:

Hej Adde!
Jag har själv erfarenhet av katt som kissar på fel ställen och vet att det är väldigt jobbigt! Men i vissa fall väldigt lätt att åtgärda men tyvärr i vissa fall inget att göra åt. Jag ska försöka hjälpa dig med lite olika tips och råd och jag hoppas att det hjälper!
Problem med katter som kissar på fel ställen är vanligare än man tror. Det är det vanligaste sättet för katten att markera revir. Orsaken till kattens avvikande beteende kan vara psykisk eller fysisk eller både och.

Det enklaste är att börja med att ta reda på om det kan vara något fysiskt. Att katten är sjuk och därför beter sig konstigt. Det du kan göra är att ta katten till veterinären för en väldigt noggrann undersökning: blodprov, urinprov men oxå röntgen och ultraljud om det behövs.
Exempel på sjukdomar som katten kan bära på i sådana situationer där katter urinerar på fel ställen är: urinsten, njursvikt, inflammation i njure/blåsa, diabetes, leversjukdomar men även andra hormonella sjukdomar.
Om undersökningarna visar på att katten inte bär på någon sjukdom börjar man titta på andra faktorer.

Exempel på förändringar som katten kan ”protestera” mot:

  • Vissa katter gillar inte bajsa och kissa i samma låda. De vill ha separat toalett.
  • En ny familjemedlem har flyttat in (en inneboende, en katt, en hund, ett barn osv.)
  • Matte eller husse bytt arbetstider.
  • Att man bytt kattlåda (tex från en med tak till en utan, eller tvärtom)
  • Bytt sand.
  • Katten känner sig otrygg (när en katt kissar just i sängen kan det betyda att katten vill vara nära sin ägare, känna trygghet)
  • Inte rengjord kattlåda.
  • Placering av kattlådan (den ska inte stå för centralt, inte för nära maten)
  • Flytt.
Det här är bara ett antal exempel. Det är mycket saker som kan spela in på att katten gör som den gör. Men den har alltid en orsak till det. Det gäller att försöka hitta den. Inte lätt många gånger men inte omöjligt heller.

Dra dig inte för att ringa till en veterinär för lite råd och boka en tid för undersökning.
Kom oxå ihåg att det inte hjälper att skrika på katten och straffa den. Men när du just ser att den kissa på fel ställe kan du bära den till kattlådan och sätta den där inne.
Din kisse har ju kunnat sköta kattlådan som den skulle men ändrade sitt beteende. Vissa katter är mer känsliga än andra för förändringar. Försök att jämföra om den kanske saknar något från sitt gamla hem. Du skriver att du haft den i 2 veckor. Det kan vara det. Annan sand, annan kattlåda, fler katter i hushållet, färre katter i hushållet, ensamhet? Ja, det kan vara mycket och det är nog bara du, förra ägaren och veterinären som kan hitta den riktiga orsaken!
Jag hoppas verkligen att din kisse blir rumsren igen och att allt slutar lyckligt!
Hör gärna av dig och berätta hur det går!

Lycka till
/Kattmamma

spacer

One comment on “Recept på rumsrena katter!

  1. Pingback: Katt | Från innekatt till utekatt | Kattlivet.se

Leave a reply