Att skaffa en katt till.. En hona eller en hane?

Fråga:

Hej!
Nu är jag här igen och smyger. 🙂

Jag har en liten fråga som jag tänkte att du kanske kunde svara på?
Jag har ju en honkatt som bott hos oss i ca 4 månader och vi (min mamma) hade en bondkatts hane på 10 år sen tidigare.

Till hösten planerar jag att flytta till Umeå då jag börjar en utbildning där. Jag har en förhoppning om att kunna skaffa mig en siames el balinese i framtiden. Jag tror inte att Doris skulle ha problem med att dela vårdnaden om mej med ytterligare en katt eftersom hon är van att alltid ha kattsällskap. (Tycker peronligen att det skulle kännas bättre om Doris slapp vara ensam)
Nu till frågan; kan det innebära problem om jag skaffar en honkatt till ? Borde jag hellre se efter en hankatt som “balans” ? =)
Lär mej!

Tacksam för svar!

Svar:

Hej Sofie!

Det här är väldigt individuellt. Jag hade samma dilemma när jag ville ha en tredje katt. Vi hade då en hane och en hona. Vi skaffade en hona till!
Varför?
Jo för att vi fick höra att två honor kan ha svårt att komma överens (och det kunde vi leva med). Däremot sas det att två hanar i samma hem kan börja kissa inne. Det kan hjälpa att kastrera dem eller iaf någon av dem, men det är ingen garanti.
Vi övervägde noga. Vad som var värst? Lite extra bråk eller att katten kissar inne?
Det här är alltså inte generellt. Det är olika från katt till katt. Det finns alltså inget ensidigt svar.
Jag har dålig erfarenhet av katt som kissar inne och därför ville jag inte riskera att det upprepas.

En annan sak som man ska tänka på när man ska skaffa en katt till: katternas personlighet. Har du en lugn soffkatt och skaffar en väldigt energisk katt så är risken stor att det blir svårt för dem att hitta varann. Lite skillnad gör inte så mycket men är de för olika så kan det bli svårt. Då är risken stor att de bara accepterar varann.

Ps. Det sägs ju att katterna är ensam djur, att de inte vill ha ngn kattsällskap. Jag tycker precis som du att Doris kommer ha glädje av en kattkompis. Dock inte i början! 🙂

Lycka till
/Kattmamma

spacer

8 comments on “Att skaffa en katt till.. En hona eller en hane?

 1. Leena Lahti

  Hej, vi skaffade en katt till i maj. Vår hane är 4 år och vi fick hem en kattunge (hona). Nu är det augusti och de tolererar varandra men inte mer. I början var det regelrätta slagsmål. Den stora katten går oftast iväg nu när den lilla energiska kommer farande. Tråkigt för båda. Vi trodde att den stora behövde lite sällskap men det känns helt fel nu. Finns det någon som har en lösning?

 2. cesar

  vill ha en katt hona som är redan opererad till min hane gärna i 6 månader 2013 02 23

 3. Maria

  Tack för ditt svar! och du hade rätt, de blev vänner snabbare än väntat och vår Stora kisse blev som en liten extra mamma åt vår nya. 😀

  Mvh
  maria

 4. Kattmamma

  Hej Maria!
  Det var ett tag sedan du ställde din fråga så jag är säker på att dina bekymmer är lösta idag men jag vill ändå skriva ett par rader till dig.
  Dina katters beteende är helt naturligt och inget du behöver oroa dig för. Det brukar lösa sig så småningom. Katter morrar på varandra till en början men efter ett litet tag (från ett par dagar till några månader) blir de kompisar. De flesta katter blir kompisar till slut. Det är bara att ha tålamod.
  Allt är som det ska! 🙂
  Kram & Lycka till..

 5. Maria

  Hej!
  Jaghoppas du vil svara på min fråga. Jag och min sambo har en honkatt på 1 år, för två dagar sedan hämtade vi hem en liten honkattunge. Vi skaffade en till katt för vi har sett att vår hona, Zizzi leker med de andra katterna på gården. Nu verkar hon dock rädd för den nya lilla kissen. Hon fräser och morrar. Som tur är, så är den lilla väldigt modig och bryr sig inte märkbart. Men hur gör man för att få de att bli vänner. För att Zizzi inte ska känna sig försummad så sover jag med henne i sovrummet, där hon är van att sova och min sambo har nu sovit i soffan med den lilla. Men så kan vi ju inte ha det.. Kan du komma med tips hur vi kan göra för att få de att bli vännner?
  mvh
  Maria

  3

 6. Kattmamma

  Hej Sofie!

  Jag menar när katten nr 2 flyttar in. De första veckorna kan vara turbulenta.
  Precis som Karin skrev här ovanför så tar det tid innan katter bekantar sig med varandra. Katter kan vara väldigt svåra med detta.
  Ibland tar det ett par veckor men det kan ta mycket längre tid oxå. Men man får nästan räkna med 3-4 veckor. Det är nog det vanligaste.

  Det var en väldigt bra fråga du ställde så självklart ska den med. Det är roligt med frågor! 🙂

  /Kattmamma

 7. sofie

  Hej!

  Åh så snällt utav dej att ta med min fråga på din blogg! 🙂

  Vad menar du med ”dock inte i början” ? =) Menar du precis när vi flyttat in?
  Jag tänkte nog vänta tills vi blivit hemmastadda innan vi utökar familjen. 🙂

  Tack för all hjälp!

 8. Karin

  Vi hade först två hanar, eller nja…. Ludde var kastrerad när Lucas kom.
  När Ludde dog blev det en pojk och en flicka som kom hem till oss. Flickan var vi tyvärr tvungna att ta bort. 🙁 Efter ett tag blev det en ny flicka.

  Så nu har vi tre kissar, två pojkar och en flicka. Lucas var 6 år när de andra kom och kastrerad så det har gått bra. Fast det är nu efter mer än 6 månader som han börjar leka med dem.

  Det kan vara svårt att tahem en ny katt, de kan slåss och det kan ta lång tid innan de kommer överrens. Utav min erfarenhet skulle jag nog säga att du inte ska välja en kattunge som är för rädd av sig.
  Är kattungen framåt och orädd kan det gå lättare.
  Hoppas allt blir bra. För visst har de ändå sällskap av varandra.

Leave a reply