När katten flyttar in

Fråga:

Hej Kattmamma!

Det är så att vi ska få hem en liten grårandig katt nu om ett par dagar som vi har köpt från ett katthem. Men vi undrar hur vi ska göra de första dagarna hon är här? De sa att man skulle låta henne vara bara i ett rum de första dagarna, låter det bra, tycker du? Hittills har vi köpt mat- och vattenskål, toalåda + spade, mjuk filt och mat. Det fattas ju såklart fortfarande saker som vi ska köpa till men vad är viktigast att ha på plats innan hon kommer hit? Finns det någonting annat vi borde tänka på? Hon kommer att vara ensam- och innekatt.

Tack på förhand,
Natalie

Svar:

Hej Natalie!

Jag börjar med att säga GRATTIS till er nya familjemedlem. 🙂 Jag hoppas verkligen att ni kommer att trivas med varandra.
Angående detta om katten ska börja med att bekanta sig med ett rum först så tycker jag att det är en bra idé. Det är mindre stressande för katten. Vi gjorde så med Disney och det fungerade väldigt bra. Om de behöver det eller inte är lite individuellt tycker jag. Våran Blossom är såpass säker i sig själv (och har varit det från första början) så hon har inte behövt det. Jag tror att ni känner om katten är rädd eller orädd. Är den rädd av sig så är det lika bra att börja med ett rum.
De på katthemmet vet säkert vad de pratar om. 🙂
Det som jag tycker är väldigt viktigt och som vi gjorde när katterna flyttade in, alla tre gångerna, var att vara hemma med dem några dagar. Jag tror att jag var hemma i en vecka eller något varje gång. Just för att de ska känna lite trygghet, att någon finns där. Inte att man tar dem från deras ”hem” och lämnar ensamma på ett helt nytt ställe i många timmar. Efter ett par dagar började vi lämna de ensamma i någon/några timmar för att långsamt vänja de vid att vara ensamma. Det tycker jag är det viktigaste!
Här kan Du läsa mer om hur det var när våra katter flyttade in: Leo, Blossom och Disney.
Här kan du läsa lite om vad man behöver till en katt.

Det som är bra att ha från början är en klösmöbel. Annars börjar katten klösa på möblerna. Så har ni inte det så skaffa det så fort som möjligt! Det blir nästintill omöjligt att vänja av henne sedan om hon börjar klösa på möblerna.

Lycka till nu Natalie! Hör gärna av dig och berätta hur det går för er!! 

Kram
/Kattmamma

spacer

5 comments on “När katten flyttar in

 1. Heléne

  Tack och oj vad det värmer att höra att Du gör! Även om man inte tror det emellanåt så fortsätter ju faktiskt dagarna att gå..
  Hehe, ja de flesta kissarna tycker väl det är sådär att bada/duscha, men bara man bestämmer sig att börja brukar det ju fungera. (tillsammans med mycket förtvivlat jamande…) Hmm, kattschampo tar väl bort lite ’fett’ iaf har jag för mig, annars får det bli bad ett par dagar efter varanda för dina kissar, för sånt som inte går bort direkt brukar ju iaf gå bort med tiden… 😉

  Nu ska jag åka en sväng och hälsa på mina föräldrar, har fortfarande inte bestämt mig om jag ska låna med mig en av deras kisse som sällskap till Cosmos, jag är mer orolig att Ham blir ännu ledsnare när Hon också får flytta hem.. Får se vårt det bär!

  Hoppas du får en trevlig söndag! Kram Heléne och Cosse

 2. Kattmamma

  Hej Heléne!
  Ni kommer att vara ledsna ett bra tag. För mig tog det säkert 4 år innan jag kände att jag kunde tänka på min katt Bombel (jag har skrivit om honom under kategorin ”I katthimlen”), utan att få tårar i ögonen och bli ledsen. Sorgen är så olika. Det viktiga är att ge sig själv tid. Det finns inga ramar för hur länge det ska pågå och hur det ska kännas! Det vet bara ni!!

  Jag tänker på er dagligen och blir tårögd när jag läser din blogg.

  Våra kissar mår bra. Jag laddar för att duscha tjejerna. De hade örondroppar i 14 dgr och jag måste duscha dem nu. Öronen är så kletiga efter de dropparna. Jag vet inte ens hur jag ska få bort det där kletet. Så jag laddar för fullt 🙂

  Kram till er!

 3. Kattmamma

  Hej Natalie!
  Jag är helt övertygad om att hon kommer vara en tacksam och tillgiven katt när tiden är mogen. Ha tålamod. Katter från katthemmen kan vara lite svåra men det är värt att ge dem den tid de behöver, då får man vänner för livet.
  Jag tycker inte att ni ska ha bråttom men att flytta på kattlådan. Vänta tills det känns ok. Det kommer, ska du se. Vi hade en liten kattlåda för tjejerna i sovrummet och tog bort den när de själva valde att gå på den stora. Det kan ta ett par veckor, skulle jag tro.

  Lycka till och håll oss uppdaterade! 🙂

 4. Heléne

  Tack, det värmer. Cosse är dock ledsen fortfarande (som jag), men jag gör allt jag kan för att försöka muntra upp Honom. Allt väl med Dina kissar?

  Kram H

 5. Natalie

  Tack för svaret! Hon ligger bara under sängen hela dagarna men på natten då ska hon undersöka hela lägenheten. Vi har gjort så att vi fortfarande har hennes kattlåda och mat i sovrummet ( har mat i köket också faktiskt) men vi vet inte riktigt när vi ska flytta hennes kattlåda till toarummet där vi tänkt ha den i fortsättningen. Vi har inte fått klappa henne än heller, hon har bara nosat lite på handen, men det får man ju ha tålamod med.

  Hälsningar Natalie

Leave a reply