Katten biter utan förvarning

Fråga:

Hej
Jag undrar varför min katt bara kan bita en i armen eller benet och det finns ingen orsak, han bara gör det utan förvarning. Så jag undrar varför han gör så?

Svar:

Hej Anette!

Det handlar för det mesta om kattens jaktinstinkt. Vissa katter har starkare jaktinstinkt än andra. Alla katter måste få utlopp för sitt jaktbehov. Är han en utekatt? Det här beteendet är mer vanligt för innekatter som ibland blir lite understimulerade.
Det kan bero på att man har låtit katten att anfalla en när den var en liten gullig kattunge, men det är inte alls lika gulligt att bli biten av en vuxen katt.
Så understimulering, en ovana eller stark jaktinstinkt är de främsta orsakerna till detta beteendet.
Vad du kan göra är att stanna till när katten biter, säg NEJ, ta den i nackskinnet. Att dra undan benet/handen direkt får katten att tro att du är med på hans jaktlekar. Han har fångat ett byte som kämpar emot, finns det något roligare?
Inte leka med katten med händerna utan ta hellre leksaker. Ge din katt mer uppmärksamhet.
Någon har föreslagit att spruta vatten på katten när den anfaller. Det fungerar säkert till en viss del men det är ingen bra idé att göra katten rädd för vatten om du måste bada den sedan. Sedan är vissa katter inte ens rädda för vatten så det fungerar inte på alla.
Har din katt någon kattkompis? Har den inte det så kanske han behöver det.

Hoppas att du lyckas att arbeta bort din katts beteende. Det du skriver låter inte roligt.

Lycka till..
/Kattmamma

spacer

One comment on “Katten biter utan förvarning

 1. Elisabeth

  Hej!
  Min katt har sedan ca 3 år tillbaka fått ett konstigt uppförande…hur go som helst, ligger på magen, vill bli kelad…osv sen helt plötsligt blir han alldeles svart i ögonen..tar bara en 10dels sekund så sitter tänderna i armen. Jag hinner inte fösa bort honom när jag ser blicken tills anfallet kommer.
  2 ggr har jag hamnat på sjukhus för bett i benen…antingen har jag suttit på sängkanten och ska ställa klockan eller klätt av mig…Pang! Sista gången nu i juni bett han mig igen så illa att jag hamnade på sjukhus i 4 dagar. Som jag dessutom efter denna vistelse fått MRSA.
  Tiden efteråt fram till nu 5 aug.09 har han gjort sina konkreta anfall, men jag är för närvarande skyddad av omlindade ben då såren inte läker.
  Han är en riktig ”mattekatt” följer mig nästan som en hund…fattar ingenting. Ser alltid till att han har mat, då han ska ha och sin mängd (lite av matglad typ). Gör utfall ibland mot övrig familj, men aldrig så hårt att det blir störtblödningar och stora sår. Vad att göra? MYCKET tacksam för råd! Jag vill verkligen inte ta bort honom!
  Mvh / Elisabet

Leave a reply