Att resa bort utan katt!

Fråga:

Hej!
Jag ska åka bort tre veckor i sommar och funderar hur jag ska göra med min katt. Är det Ok att lämna min katt till en familj som också har katt?, eller finns det risk att de blir fästa vid varandra så att det bli komplikationer senare? Katterna har träffats kortare stunder tidigare och är lika gamla. Tack på förhand!!

Svar:

Hej Lisa!
Det är svårt för mig att ge dig ett konkret svar eftersom du inte skriver så mycket men jag ska försöka att ge dig några tips.
Jag tycker att det är väldigt bra att du redan nu planerar för din resa och försöker att ordna för din kisse!!
Svaret blir ju lite olika beroende på om du har en ute- eller innekatt, om katten trivs med den familjen du nämner mm.
Katter generellt trivs bäst hemma. Men 3 veckor är lång tid om man ska låta katten bo kvar hemma och bara få lite tillsyn. Den allra bästa lösningen hade varit om någon kunde flytta in hos dig isf och tagit hand om katten men det kan vara väldigt svårt många gånger (men inte omöjligt).
Trivs katten med den familjen som du nämner så är det oxå en bra lösning i det fallet. Men den kommer att bli överlycklig över att komma hem till sig. Katter är vanedjur. De vill ha sina rutiner, då trivs de som bäst.
En sak som är bra att tänka på är att sociala katter har mindre problem med flytt än mindre sociala. Sociala katter anpassar sig ofta väldigt bra. Det handla ju trots allt om ”bara” 3 veckor. Det går fort!
Däremot ska man helst inte flytta på utekatter. Risken är stor att de försöker att ta sig hem och råkar illa ut på vägen. Då är det bättre att ordna tillsyner av vänner och familj flera gånger om dagen.
Du frågar om det kan bli några komplikationer senare. Jag förstår inte riktigt vilka komplikationer du menar.
Du skriver att katterna har träffats tidigare. Gick det bra? Trivs katterna ihop så är det ju väldigt bra.
Det man kan annars göra (om det blir problem) är att isolera en av katterna i ett rum (hos familjen) så att de kan lära känna varandra försiktigt, ett steg i taget. Det brukar lösa sig.
Hoppas att det löser sig för dig och din kisse och att du får en trevlig resa!

Lycka till..
/Kattmamma

spacer

One comment on “Att resa bort utan katt!

  1. Eva

    Läste frågan om att lämna bort katt vid resa och frågan om familjen har katt om de skulle fästa sej vid varandra.

    Jag lämnade bort när jag var i Kenya min katt men i detta fallet så blev hunden och katten kära i varandra så de båda saknade så mycket att de inte åt och bara låg och tjurade.

    Jag fick sälja min katt till kattvakten för att de båda djuren skulle må bra.

Leave a reply