Att tämja en skygg katt

Fråga:

Jag har 2 st exotic katter(halvbröder). Den ena är 2 år den andra 1 år  båda från samma uppfödare.

Jag har problem med den yngre katten(Picasso).Han har varit hos oss sen han var 14 veckor gammal. Först var han otroligt skygg och gömde sig under en soffa ganska länge. Sen började han ty sig till min man, sen långt om länge till mig.

Han är lekfull och älskar att leka med sin kompis(halvbror), han sover och äter bra. Men han är fortfarande väldigt skygg. Han har helt bytt attityd och springer så fort han ser min man . Mig tyr han sig till i sängen d.v.s. morgon och kväll när ligger i sängen då vill han gärna bli kliad och klappad men annars är det svårt att överhbuvudtaget ta i honom.

Om ex.veterinären skall komma hit , måste jag fånga in honom och sätta honom i buren för att han skall kunna ge honom vaccination eller liknande. Han hatar buren och vill absolut inte in i den. Det kan jag i och  för sig förstå för han kopplar väl ihop den med obehag, men tyvärr måste jag göra så när han är så avig mot alla som kommer hit.

Min man tycker att vi skall sälja honom  för att han är som han är.

Mot mig är han ju lite mer social och jag tycker ju om min lille Picasso och den andra katten Gustav skulle ju bli av med en kompis.

Har Du kanske något tips eller råd till mig v ad vi skall göra med honom för att tämja honom lite bättre och för att han inte skall vara så avig mot maken, som absolut inte gjort honom något ont alls ?

Tack på förhand för ev. tips.

Mvh
Jeannette

Svar:

Hej Jeannette!

Jag känner direkt att jag inte kan hjälpa dig med ditt problem. Jag har tyvärr ingen erfarenhet av skygga katter och hur man tämjer dem. Men jag vet att det finns några bland mina läsare som har både en hel del kunskap och erfarenhet av detta. Jag publicerar din fråga och så får vi hoppas att någon läsare kan ge dig lite råd?

Så jag vänder mig till er mina kära läsare!

Har ni några råd eller funderingar som kan hjälpa Jeannette och katten Picasso? Det är så synd om hon behöver göra sig av med Picasso om det kanske går att lösa på ett annat sätt.

Jag hoppas att ni vill dela med er av er dyrbara kunskap till oss!?

Tack på förhand! ♥

//Agnes

spacer

5 comments on “Att tämja en skygg katt

 1. Wikki

  Det finns jättemycket bra tips om hur man handskas med skygga katter på sajten HitteKatter iFokus! Några som också är bra på skyggisar är katthemspersonal – de brukar ju träffa på många både rädda och illa hanterade katter! Stockholms och Göteborgs katthem t ex.
  Hur mycket leker eller umgås matte med sin skygga katt? Ibland måste man jobba lite med att leka (Jaga röd prick från laserpekare brukar vara kul) och ge godbitar – och låta katten få komma om den vill…
  Var glad att han ligger hos dig i sängen och utnyttja de tillfällena till mycket kel. Ta en godsak med och ha gömd under kudden till morgonen och locka ännu mer till att det är bra plats att vara på.
  Liggande människor kanske är mindre skrämmande än stående, så ligg ofta på golvet hos katterna?
  Riktigt skygga katter kan ta månader och år att komma in på livet – men när de plötsligt ändrar sig och kommer fram – då är lyckan total!
  NosPuss Wikki

 2. Kattmamma

  Tack tjejer för att ni hjälper Jeannette och hennes Picasso! 🙂
  Kram

 3. Fofinha

  En av mina tre persrar var superskygg (hon var det redan då hon var hos uppfödaren). I början var hon totalt panikslagen och jag kan säga att det tog månader innan hon kunde röra sig normalt ute i lägenheten ens. Jag gjorde som så att jag gav henne mycket tid, så länge katten är frisk och åter och går på toaletten så behöver man inte oroa sig enligt mig.

  Hon gömde sig oftast under soffan, men jag pratade med henne varje dag och klappade henne. Resten av tiden lät jag henne vara ifred. När hon kom fram slängde jag mig inte över henne utan lät henne rör sig fritt som hon ville.

  Med tiden har jag flyttat till större boende och är dessutom sambo nu. Hon är som en annan katt idag. Det kan vara att hon har mer space och känner sig trygg. Men jag kan säga att det krävs tålamod, förståelse och kärlek för det. Man kan inte tro att alla katter är på samma sätt – alla är inte små sociala charmtroll ju, det är bara att acceptera. Jag gav det tid och det är så mycket bättre nu. Visst, hon är lite speciell fortfarande men otroligt kelig, söt och egen. Jag vet inte om det har någon betydelse men hon är kastrerad nuförtiden och jag känner mig säker på att i HENNES fall så gör det henne till en lugnare katt.

  Personligen tycker jag inte, utifrån det du berättat om din exotic, att ni ska lämna bort katten. Jag hade gett det tid. Se till att han har lugna platser att vara på utan sin bror eller er. Prata och försök klappa han lite varje dag. Locka med god mat och försök leka lite med honom.

  Hoppas att det går bra för er 🙂

 4. christell

  Hej Jeannette
  Tycker du kan prova med feliway -finns mer att läsa om det här http://www.feliway.com/se adaptern har jag själv testat med bra resultat sen tycker jag du ska ha buren framme så den blir en vana, och att ni har lektim eller en halvtim så ni lockar fram picasso på så vis om gustav leker så kanske picasso kommer och vill vara med… sätt er på golvet och rulla nån boll eller kasta nåt mellan er el ha en vippa el nåt katter gillar när man är nere på deras nivå.. då är man ju inte så stor och skrämmande… jag har haft jätteskygga katter som jag verkligen fått hitta på allt för att få fram och pratat mycke med dom… går ju inte över på en dag utan det kan ta ett tag… försök med detta eller rådfråga en beteende-expert…
  Mvh christell

 5. Sophia och Katterna

  min katt Dollar var väldigt skygg tills ungefär nyss han sprang och gömde sig så fort han hörde någon annan än mig.

  Fast, tålamod och förståelse är mitt råd och så rekomenderar jag http://www.kattfamiljen.se där finns en del råd om skygga katter!

Leave a reply