Problem med kabelbitning hos katt

Fråga:

Hej!

Jag har nu kollat runt lite om jag kan hitta någon information om ett speciellt problem eller beteende hos min 3 åriga hankatt.
Han har börjat att bita sönder alla telefon / antenn sladdar.. Undrar om ni kanske har något tips på att få honom att sluta upp med det…

MVH Nina

Svar:

Hej Nina!

Det första som slår mig när jag läser ditt mail är att katten protesterar. Jag antar att han inte gjort så innan utan har börjat med det beteendet som vuxen?
Ja, då är frågan varför han protesterar? Mot vad? Har det hänt något i ditt/hans liv som han inte trivs med? Det kan vara allt från en ommöblering, flytt, graviditet, byte av sand eller kattlåda och mycket annat. Frågan är vad just din katt inte gillar? Du skriver ingenting om det.
En annan grej är tristess. Katten har för lite att göra kanske. Om du kan försöka att aktivera honom mera.

Det finns ett par saker som du kan testa och se om det hjälper:

  1. Om det går så försök att gömma sladdarna så att de inte är så tillgängliga. Gör det lite svårt för honom.
  2. Sedan finns det en spray med feromoner som heter Feliway. Det finns både i sprayform och en grej man sätter i väggen. Sprayen sprejar du på strax innan du ska hantera katten och den där grejen i väggen tar ca 10 dagar att ge full effekt. Den håller i en månad sedan kan du köpa refill flaska om du känner att den fungerade bra. Grejen i väggen kostade ca 350 kr. Den täcker 70 kvm.
  3. Det bästa som jag hittat och som jag tror är mest effektivt i ditt fall är Bitterspray. Den finns att köpa bl.a hos veterinären men även här, om du inte orkar ta dig dit. 😉 Den sprayas direkt på sladdarna. Den smakar illa så det är inte lika trevligt att bita på sladdar då. 🙂 Den är helt ofarlig och kostar ca 100 kr.

Lycka till nu Nina och glöm inte att berätta för oss hur det går!

/Kattmamma

spacer

Leave a reply