Dyr kattfoder VS Billig kattfoder!?

Fråga:

Hej!
Jag köper Royal Canin kattfoder till min katt. Royal Canin är dyrt om man jämför maten med kattfoder som finns i vanliga matbutiker som exempelvis Coop Forum, så jag undrar ifall Royal canin är så mycket bättre för katter än exempelvis kattmaten Whiskas, som då är mycket billigare? isåfall vad är det som skiljer Royal canin från ”billigare” kattfoder?

mvh
Belma

Svar:

Hej Belma!

Vilken intressant fråga du ställer! Det är nog många som undrar samma sak. Frågan är dock inte så lätt att svara på.
Jag skulle nästan vilja säga att det finns så mycket svar på detta ämne som människor på jorden. Alla tycker olika + att katterna säger sitt oxå. Vissa katter äter billig mat och älskar det. De katterna ratar vanligtvis även Royal Canin. Sedan finns det sådana katter som äter Royal Canin och vill inte testa annat.
Att det är så mycket dyrare med Royal Canin än de billigare märkerna vill jag inte riktigt hålla med om. Royal Canin kattfodret räcker längre. Maten innehåller mera näring så katterna äter mindre av den, medans de äter mer av tex. Whiskas. Man får köpa Whiskas oftare, därför bli det kanske inte så mycket billigare som det verkar från början. Katterna bli helt enkelt mer mätta på Royal Canin.
Det jämnar ut sig ganska bra i längden.
Är maten näringsrik så behöver inte katterna äta hela tiden, det resulterar i att de bajsar mindre och det resulterar i sin tur i att du inte behöver köpa lika mycket kattsand som du hade behövt om du gav katten kattmat av mindre näringsvärde.
Royal Canin är ett hög premium foder, det betyder alltså att fodret är av högt kvalité. Royal Canin använder bra råvaror för att framställa fodret på. De har även lagt mycket resurser på forskning hos olika raser men även olika katter: känsliga magar, hårbollsproblem, överviktiga, munproblem osv.
Jag påstår inte att Royal Canin är det bästa kattfodret på marknaden, det är de inte kända för men jag väljer att tro på att det är bättre för våra katter än kattmat från vanliga matbutiker.
Om jag inte har helt fel så är inte kattfoder i matbutikerna anpassad till olika katter? Det är väl bara uppdelat i olika samker? Har jag fel!?

Som sagt är det en väldigt svår fråga att svara på men man kan kanske jämföra det lite med schampo. Schampo i vanliga butiker innehåller mycket mera vatten än schampo hos frisören. Vilket är bäst? Det är väldigt individuellt. Många använder vanligt schampo och är nöjda medans andra får stora problem med sitt hår om de använder samma schampo. Det finns alltid en anledning till varför något är billigare och något är dyrare. Det dyrare har ofta krävts lite mera arbete att ta fram och är ofta bättre.
Smaken är som baken, eller va säger ni?

Lite förvirrande svar kanske men som sagt det finns inget enkelt svar på din fråga. Den var klurig! 🙂

/Kattmamma

spacer

8 comments on “Dyr kattfoder VS Billig kattfoder!?

 1. Lina

  Om man jämför näringsinnehållet i tex. RC light med Mjau torrfoder, är de nästan precis lika. Tittar man sedan på innehålssförteckningen, så är Mjau torrfoder köttbaserat, medan RC’s är spannmålsbaserat…

  Även jag använde RC några år till mina katter, men upplevde att de spydde av det (antagligen pga den höga stärkelsehalten)

  Vill man använda torrfoder med högt köttinnehåll skulle jag vilja rekommendera Orijen. Det innehåller dessutom inget spannmål alls, och bara omkring 10% kolhydrater jämfört med andra torrfoder som inte sällan ligger mellan 30-40 %..

  Någonting som många missar är att de vid jämförelse mellan torrfoder och blötmat inte tar hänsyn till TS (torrsubstansen) För att göra en rättvis jämförelse måste man alltså räkna näringsvärdet i TS, och då hamnar många blötfoder på ett näringsinnehåll som är betydligt högre än hos torrfoder, och dessutom slipper man till stor del kolhydraterna, som katten ändå inte kan bryta ned.

 2. Kattmamma

  Hej Eva!
  Eftersom du har testat olika foder och det inte blir bättre så skulle jag vilja sikta på en annan grej, nämligen pälsvård.
  Det första jag tänker på är om du har varit hos veterinären med honom så de kollade om det inte är mjällkvalster han har eller annan ohyra för den delen. Jag undrar vilket schampo du badar honom i? Använder du mjällschampo? Om inte, har du testat det? Det kan hjälpa och det finns några att välja på.
  När du kammar honom, vilka verktyg använder du? Mitt senaste inköp kan jag rekommendera om du inte har det: mirakelkammen. Och det är precis vad den är: mirakel. Den gör underverk med pälsarna. Har du den inte så skaffa den!

  Mina råd: först veterinär för att utesluta ohyra, sedan (om det bara är mjäll) bada honom i mjällschampo och sist med inte minst använda bra pälsvårdsverktyg.

  Lycka till!

 3. Eva

  Hej!
  Vad bra råd och kattinfo här!
  Jag har en kastrerad blandis, 50% Norsk Skogkatt, lurvig dubbelpäls, alltså mkt tjock underpäls, han har liksom mjäll, och jag försöker tufs ut feta pälstovor nu. Han mår bättre sommartid än vinter. Han är innekatt sen födseln. Vänner har sagt det kan bero på maten, men testat annat och det går inte bort. Vad beror mjäll på och hur kan jag få bort det??? Badar hnm ibland, men det hjälper inte. Bytt o testat många olika foder. Han får blandat torr, och burkmat ibland. Vad kan jag göra åt det här?

  Mvh Eva

 4. Sarah

  Skillnaden mellan ”dyrt” & billigt, köttmängden, ingen katt ska få ett foder med 4% köttinnehåll & resten spannmål, en katt ska ha iaf 20% köttinnehåll i sitt foder.
  Skulle aldrig få för mig att ge min katt ngt annat än fackhandelsfoder (Royal, Hills, James Wellbelowed t.ex)
  Kolla alltid köttinnehållet som Tomas skrev!

 5. Tomas

  Billigt eller dyrt kattfoder.

  Endel billiga foder är utspädda med en förhög mängd spannmål. Det gör bla att kattens urin inte blir tillräckligt surt och kan i förlängningen skapa urinsten.

  Du ska alltså på fodret se efter köttmängden. Inte köpa foder med utfyllnad.
  Ett billigt foder som fick lika höga poäng i Råd&Rön som tex Iamns och Royal canin är Lidls egna torrfoder. Torrfoder kan man servera som det är eller blöta upp själv. Det behöver alltså inte kosta att mata sin katt.

 6. Karin

  Vår uppfödare till Thea är jätte påläst. Vi har fått många bra råd av henne och det känns bra att hon verkligen kan förklara. Så jag skulle uppmuntra er till att ta kontakt med henne. http://www.miascharming.se/

  Jag körde med RC persen till våra förrut, men så bytte de recept och det började spys massvis här hemma. Då hade RC minskat på köttmängden.
  Vi läste på och frågade Mia som varmt rekommenderade Eukanuba då de har jättemycket kött i sitt foder. Vi bytte, även vår kräsmagade Lucas som inte äter vad som helst bytte foder utan problem. (Han har vägrat wiskas, friskies, Hill´s m.m.) Samma dag som vi bytte foder slutade de spy. Pälsen på Lucas har blivit finare. De andra har aldrig fått något annat hos oss så det är svårt att jämföra deras päls, men på Lucas syns det.

  Men som sagt, ta kontakt med Mia, hon är jätteduktig och kan verkligen detta med foder.
  Kram

Leave a reply