P-piller till katt!

Ja, hur är det egentligen med det där med p-piller till katt? Och hur farligt är det när en katt löper? Nu har jag tagit mig i kragen och ringt till en veterinär för att ta reda på hur det ligger till egentligen!
Först lite fakta. Ett recept på p-piller till katt för ett år kostar ca 250 kr. P-piller är en tablett som ska ges en gång i veckan så länge man vill ha katten löpfri.
Det är en stor risk och veterinären betonade en STOR risk för katten att äta p-piller. Katten riskerar att få ”bröstcancer” helt enkelt. Det kan ta några år innan katten insjuknar. Så man går och oroar sig väldigt länge!
Veterinären avråder p-piller helt och hållet, men om man känner att man måste ge katten det så ska man begränsa det till max 12 månader!

Jag har varit orolig för Disney för att hon har löpt så intensivt nu på hösten så jag frågade veterinären om det är farligt för en katt att löpa. Inte ett dugg fick jag till svar. Katten mår inte alls dåligt av att löpa, det är ett naturligt beteende för den. Däremot så tycker vi människor att katten lider eftersom det låter så dramatiskt. Katten blir ju en Drama Queen. Fniss.. Det var iaf skönt att höra!! Då behöver jag inte oroa mig mera. 🙂

Däremot så sa han att man ska ha en plan för katten. Om man vill ha den i avel så ska man veta hur man ska lägga upp det. Och det vet jag inte än. Där fick jag mig en fot. 😉 Så det ska jag sätta igång att jobba med. Ta reda på lite mera om det där med avel och uppfödning och om det kan vara något för oss.
Det är nämligen så att båda våra kattjejer har avel och utställning kvalitéer (det måste uppfödarna ha tyckt eftersom på båda är det ikryssat på ”Överlåtelse av katt”-blanketten för AVEL och UTSTÄLLNING), däremot så är Leo köpt som sällskapskatt och han är även en kastrat nu så det är inte mycket att göra åt. Vilket är väldigt synd. Han är ju så fin.

cimg4557

Ja, det blir alltså inga p-piller till våra missar! Det är bra, då behöver jag inte tänka på det mer!
Ett råd till alla människor som går runt med frågetecken. RING till en veterinär!! De svarar mer än gärna på dina frågor. Du får bra svar och känner dig lugn och vet vad du ska göra! Lätt som en plätt…

spacer

4 comments on “P-piller till katt!

 1. Carrro

  Hej!

  STORT TACK, för du har skrivit ut de så här, hittade dig via google och på första försök så får jag svar på min fråga genom dig och din hemsida! Min katt, Greta löper för första gången idag och igår.. och jag tycker så synd om henne det ser verkligen ut som hon mår dåligt av det. Dock börjar jag bli orolig då hon (nog) inte har sovit inatt, iaf inte som hon brukar göra. Hon är jättetrött, det ser man på både kropp och ögon och jag vill bara ge henne något lugnande så hon får sova. Men efter läst här så får jag helt enkelt vänta ut tiden, leka och kela med henne lite extra mycket:) eler vad säger du?

  Jag tänker iaf inte ge några p-piller eller nått annat för jag vill ha små Gretisar någon dag:)

  Stort tack och trevlig helg!

 2. Kattmamma

  Hej!

  Tack Johanna för att du delar med dig av dina erfarenheter. Och jag beklagar dina kattflickor. Sådant är ju så onödigt. 🙁

  Lycka till med Maja! 🙂
  Kram

 3. Johanna

  Hej!

  Vi hade för några år sedan två innekatter som båda gick på p-piller. Innan vi började ge det till dem hade vi inte hört något om riskerna.
  Först fick vår äldsta katt Mysan bröstcancer, när vi klappade henne en dag upptäckte vi att vi kunde känna flera små knölar. Vi fick det bekräftat av veterinären och eftersom de var så många och så utspridda kunde vi inte göra något åt det utan bara låta det vara.
  Det slutade med att vi fick avliva henne när hon började må dåligt av det. Senare drabbades den yngre katten Molly av samma sak och vi fick avliva henne också 🙁

  Så Maja (en katt som kom till oss efter att ha blivit misskött av någon i grannskapet) bestämde vi oss för att sterialisera istället och det var kanon.

 4. Mim

  Löpet i sig är inte farligt, men om honan upprepade gånger får gå och löpa tomt ökar risken radikalt för livmodersinflammation!

Leave a reply