Kattmassage

Kattmassage

Enkla övningar utan mycket muskelbearbetning som man kan pröva hemma.

Viktigt: Massera INTE!

 • vid feber
 • vid infektion
 • vid akut skada
 • vid medicinering, om inte veterinär samtycker
 • vid ombett
 • eller en mycket rädd katt

Välj en plats där katten känner sig trygg, och där det är lugn och ro. Ha helst inte katten i famnen eftersom den ska känna sig fri att gå när som helst.

Kråla längs ryggen (uppvärmning)

Spridda fingrar som böjs och sträcks om vartannat från bröstryggen till bäcken. Du får ett lätt tryck i huden när du trycker ifrån med fingrarna, det stimulerar hudens nerver extra.

Petrissage halsrygg

Små mjuka plockningar av huden över halsryggen på varje sida fram och tillbaka några gånger. Vrid lite försiktigt i hudgreppet, ungefär som när man vrider vatten ur en svamp. Det ska inte vara hårt, nyp inte katten.

Petrissage rygg

Fortsätt längs med bröst- länd- och korsryggen lugnt och metodiskt och upprepa en gång. (eller fler när katten är van)

Vertebral skating

Låt pekfinger och långfinger vibrera längs med ryggraden.

Friktioner med två fingrar

Utför små cirkulära rörelser med fingrarna tätt ihop på varsin sida av ryggraden. Bara en omgång!

Våggrepp

Båda handflatorna ihop som rör sig i stora cirklar i huden över bröstkorgen.

Dekolltage

Glid med fingrarna ihop först över nacke fram till käkmuskeln, under hakan tillbaka till nacken och neråt halsryggen. Upprepa ett par gånger.

Glid öra

Stryk med tummarna över kattens hjässa och längs örat till öronspetsen.

Avslutning

Klia katten lite lätt under hakan, stryk katten längs med kroppens sidor. Lägg dig gärna på rygg och låt katten ligga en stund på din mage för att känna kontakten.

För allra bästa effekt, gör detta regelbundet i minst två veckor för att vänja katten.

Källa.

Vad tror ni katter tycker om det? 🙂

spacer

9 comments on “Kattmassage

 1. Klara larsson

  Min 9 åriga Olle tyckte säkert det var skönt men han var inte stilla så har aldrig kunnat avsluta hahaha men detta är jättebra massage!

 2. Lisa

  Hej tack för tipsen jag gjorde det på min katt men efter efter ett tag började han att lägga sig på rygg och busa! haha får väll försöka lite igen senare men hann spann ( spinner) och verkade gilla massagen åter tack igen 😀

 3. Mattias

  Min tio månaders kattunge blev helt till sig och nu kommer hon titt som tätt och hoppar upp i knät kastar sig ner på mage tittar på mig å puffar med tassen.
  Då vill hon bli masserad å inte klappad hon blir skit sur om man inte gör massage men gud va mysigt det är för efteråt är hon super kelig så tack för tipset

 4. Kattmamma

  Hej Milla,
  va roligt att höra att det funkar.. 🙂
  Kram

 5. Milla- Läs om mitt liv i Tyskland

  Gjorde precis detta på min lilla kattunge Tibiscus, 17 veckor. Han tyckte det var SÅ mysigt och somnade när jag kom till glida med tummarna på öronen haha så nu ligger han här o sussar i min famn. tack för tipset!!

 6. Kattmamma

  Hej
  Det låter jättebra, tycker jag. Säg till när du har det på plats. 🙂 För mig spelar det ingen roll vart vi träffas egentligen.
  Dock är jag av den morgontrötta sorten så jag föredrar lite senare. Men förmiddag kan funka. 🙂
  Men det kan vi prata om sedan när det är aktuellt. 🙂
  Kram

 7. christell

  Hej igen
  -ska till lgh på ons om det blir som jag tänkt så då tar jag med bad-bordet så kan vi träffas i kungs-mässan/backa eller nåt -när/och var det passar dej förstås 🙂 morron/fm är lite bättre för mej men annars går annan tid åxå… eller om du hellre vill komma hit vilket som 🙂
  Jo brukar alltid kolla kattutst dels för kattsaker å för att träffa uppf å dels kolla på alla vackra katter… -blir ju helt sjuk 🙂
  Kram

 8. Kattmamma

  Ja tar det gärna om du inte vill ha det. Det är faktiskt liiiite jobbigt att stå på huvudet varje gång. 🙂

  Jag kan tänka mig att gå på en kattutställning igen, mer än gärna. 🙂
  För en kattälskare är det ju som Disneyland för barn. 🙂 Dock skulle jag nog inte vilja ställa ut mina. De skulle inte uppskatta det heller.
  Men vissa såg ut att trivas som fisken i vattnet. 🙂

  Kram

 9. christell

  Hej
  Jo men visst får du ta bad-bordet… (och jag ska inte ha betalt är ju 12 år i år men helt) tänkte på min uppf -hon använder sitt till kattungarna så jag tror inte det är för högt för en vuxen katt om den skulle smita, jag har ju använt det i till mina när de var små så -blir ju lättare för dej än stå på huvudet… 🙂
  Jo jag har varit å kollat på kattutst ofta -blir säkert en två ggr om året jag kollar vad dom har..:) men visst -alla katter passar ju inte på utställning, mina skulle nog inte vilja det…
  Kram

Leave a reply