Kattens näringsbehov – Kolhydrater

Kolhydraterna kommer för det mesta från växtriket. Man skiljer mellan kolhydrater som ger energi och de som inte gör det.

Kolhydrater som ger energi är stärkelse och lösliga sockerarter, tex laktos. Kattmammans mjölk innehåller laktos och detta ger kattungen energi. Man ska dock inte ge vuxna katter mjölk eftersom förmågan i katten kropp att hantera laktos minskar med åldern. En vuxen katt får lätt diarée av mjölk.

Kolhydrater som inte ger energi är kostfibrer. Det är väldigt noga att katten får i sig rätt mängd kostfibrer. Får den för mycket minskar förmågan att ta upp vissa näringsämnen i kroppen. Får den för lite passerar avföringen för långsamt i tarmen och katten får gaser.

Man delar kostfibrerna i två grupper: olösliga och lösliga. Olösliga är viktiga för tarmens regelbundna rörelser. Lösliga är viktiga för tjocktarmen. De tillför näring till tjocktarmens bakterier.
Alla kattfoder innehåller båda sorter kostfiber.

spacer

Leave a reply