När katterna bekantar sig med varann..

Fråga:

Hej mitt namn är Emelie och jag har 2 stycken katter som heter Titus och Bagheera. Bagheera är 9 och Titus 8. Bagheera har vi haft sen han va 3 och så började han bli så lat så vi tänkte att han kanske skulle behöva en kompis, då köpte vi Titus. Nu har vi haft Titus 1½ månad ungefär. Det konstiga är att det värkar som att Bagheera försöker ta kontakt med Titus men det vill inte han.
MIN FRÅGA:
Titus brukar gå fram till Bagheera och lukta på honom och helt plötsligt så börjar han jama och ”morra”. Varför gör han så??

Mvh Emelie

Svar:

Hej Emelie!

För mig låter det som att ditt problem beror på att katterna försöker bekanta sig med varandra. Jag trodde själv att katterna skulle bli lika glada som hundar blir när de får träffa en kompis. Men icke sa Nicke, det är en hel process innan katterna blir kompisar, om de ens blir det. Ingen garanti där inte.
Är katterna 8 och 9 år gamla? Är båda katterna vuxna kan det bli ännu svårare att få dem att bli kompisar.
Vissa katter har det lättare att bli kompisar medans andra blir aldrig kompisar fast de bor under samma tak. De bara accepterar varandra. Det är ofta lättare att introducera katterna för varandra när de är unga.
Leo väste och morrade på Blossom när hon hade vart hos veterinären. Det var jättesynd om henne. Hon hade precis vart och fått sin spruta och kommer hem glad och där blir hon morrad på. Då hade de alltså bott under samma tak i ca 1,5 år och hon bara åkte iväg 1h. Ja, så tokiga är katter. 🙂
Varför katter morrar på varann är för att det luktar okänt antar jag och då är det inte ok. Då är det farligt tills det blir bekant.

Men ge dem tid! 1,5 månad är inte lång tid. Och det är inget konstigt att de morrar och väser.
Det som kan hjälpa ibland är att bada katterna. Då tvättar man bort den okända lukten. Ingen garanti men det kan hjälpa.
Oroa dig inte, det löser sig säkert men det tar sin tid!
Det är tyvärr katternas chargong. Kattens ”charm”. 🙂

Lycka till..
/Kattmamma

spacer

Leave a reply