En katt eller flera?

Jag har nyligen köpt en ny kattbok. 🙂 (Boken tĂ€nkte jag skriva om i ett annat inlĂ€gg) Nu tĂ€nkte jag skriva om ett intressant kapitel som jag lĂ€ste i boken, nĂ€mligen kattens sociala liv.
Vill katter verkligen ha en kattkompis? Nej, om du frÄgar forskare och vetenskapsmÀn. Ja, om du frÄgar kattÀgare.
Per Jensen, professor i etologi (lÀran om djurs beteende) har gjort studier om katter och han hÀvdar att katter Àr ensamdjur som bara söker sig till varandra under parningsperioder.
VetenskapsmÀn sÀger att katter tycker inte om varandra. De bara accepterar varandra inom sitt revir.
Ännu vĂ€rre Ă€r det att vetenskapsmĂ€nnen hĂ€vdar att katter inte Ă€lskar sina kattĂ€gare, att de ser oss som matmaskiner. 🙂
KattÀgarna tycker att katter har visst utbyte av varandra. Att de Àlskar bÄde sin matte/husse och sin/sina kattkompisar.
Slutsatsen i artikeln var: En katt – om katten sjĂ€lv fĂ„r vĂ€lja, flera katter – om mĂ€nniskan fĂ„r vĂ€lja!

Ja, vad sĂ€ger man!? 🙂
Jag tycker nog ÀndÄ att det ligger nÄgot i det de sÀger. Men det lÄter sÄ hemskt. Men Ä andra sidan sÄ behöver ju inte allting vara svart eller vit, det kan faktiskt vara lite grÄtt oxÄ. Eller!?
Det finns sÀkert katter som vill vara ensamkatter. Men det finns sÀkert oxÄ sÄdana som uppskattar kattsÀllskap. Jag tror inte att man behöver dra alla över en kam. Katter har ju faktiskt olika personlighet de oxÄ. Precis som vi mÀnniskor.
Eller vad tycker ni kattmÀnniskor dÀrute!?

spacer

2 comments on “En katt eller flera?

  1. Lilla jag!

    VĂ„r förra katt var ju ensamkatt, men vem vet, han kanske skulle trivits med en liten kompis ocksĂ„! 😀

  2. Tessan

    Mina 2 katter trivs bĂ€st tillsammans iallafall 🙂

Leave a reply