Att ha 3 katter!

När jag började fundera på att skaffa en tredje katt så trodde min omgivning att jag var knäpp. För varför ska man ha 3 katter? – fick jag till svar. 

Och jag visste inte varför, jag kände bara att jag ville det. Att vi hade plats hemma hos oss för en tredje liten stjärna. Att vi hade möjlighet att ta hand om den. 

Men när jag iaf bestämde mig att att det skulle bli en tredje katt så återstod det en del frågor. Hur är det att ha 3 katter? Rent praktiskt. Allt från hur många matskålar och kattlådor man har till vilket kön och ålder man skulle ha. Hur introducerar man den. De andra är ju redan kompisar och kanske mobbar ut den? 

Ja, alla de frågorna hade jag och en hel del folk i min omgivning som inte drog sig för att berätta för mig att jag höll på att göra ett stort misstag.

Men i hjärtat kände jag att det var det enda rätta. Så så fick det bli!

Jag startade en tråd på www.familjeliv.se för att ta reda på hur andra hade det.

Några svar när det gällde hur andra hade det praktiskt:

2 kattlådor som görs rent 2 gånger om dagen och byter så fort det behövs.. 

En jättemega stor kattlåda och en stor vattenskål och två mindre skålar för torrfoder.

En låda som rengörs minst 3ggr dagligen.. Matskål med torrfoder framme alltid, likaså vattenskålen..

Katterna delar på en vattenskål och en skål för torrfoder, och har varsin för blötmat.

En kattlåda på övervåningen som byts varje morgon och en på nedervåningen som byts ett par ggr i veckan och Två matskålar, en för vatten o en för mat.

 

Ja, det var det praktiska. Men den stora frågan återstod. Rasen bestämde vi ganska snabbt. Det skulle bli en Golden Shaded Perser. Men vilket kön?

Där var det väldigt olika svar. Det berodde mer på katternas personligheter än kön, verkade det som. Så det hjälpte ju inte oss något. 

Men vi resonerade så att:

Vi hade en kastrerad hane och en fertil hona hemma. Vi ville inte kastrera henne än. Vi funderar fortfarande på att kanske avla på henne någon gång. Så då var det kanske inte så bra med en fertil hane i en annan ras. Så då blev det en Golden Shaded Perser tjej. Och henne hittade vi i Sthlm.

 

cimg3651

Disney

 

Hur har vi det hemma med 3 katter?

Det var inte lätt att introducera dem för varandra. Leo och Blossom ville inte veta av det nya tillskottet till en början. De väste och fräste ständigt. Så vi tog in henne i sovrummet i ett par dagar och stängde dörren. Hon fick mat, vatten, liten kattlåda och lite leksaker och ngt gosigt att ligga på. De hade skrämt henne så hon vågade sig inte fram i början. Men redan första natten var hon framme och nosade lite. Så småningom kom hon även fram på dagen. Och efter bara 2 dagar kunde jag leka med henne och även kamma och klippa klor. Jag lämnade henne ensam emellanåt så att hon skulle bli nyfiken på vad som händer utanför dörren, och det blev hon. Hon blev nyfiken på sina nya kompisar och de blev nyfikna på henne.

Efter ca 4 dagar släppte vi in de andra, men hon fick ha kvar alla sina grejer tills hon valde själv att äta i köket och göra sina behov i den stora lådan. Då tog jag bort allt från sovrummet. 

Det tog flera månader för henne att bli accepterad. Hon gjorde sig inte så populär från början. För när hon till slut vågade sig ut i lägenheten så tog hon över allt. Alla goa platserna och alla leksakerna. 🙂

Och det var ingen hit.

 

Det praktiska hemma hos oss:

1 stor kattlåda. 3 st matskålar. 1 stor vattenskål och 1 vattenfontän. Droppande vatten i badkaret (de stora dricker ur kranen i badkaret oxå). 

 

Idag:

Idag funkar allt jättebra. Alla tre är goda vänner. De tvättar varann och sover tillsammans. 

Jag ångrar inte en sekund att vi tog hand om Disney. Hon är en sådan underbar liten varelse. Hon var 5 mån fyllda när vi hämtade henne. Och det var nog bra för hennes del. 

Och, ja!

Det är skillnad mellan 2 katter och 3 katter. Det blir mera katthår, mera i kattlådan, mera mat, mycket mera bus och oväsen. Men det är det absolut värt. Skulle jag inte vilja ha katthår och rensa kattlådan då skulle jag inte skaffa katt. Det tillhör, tycker jag.

Lyssna till Ditt hjärta!

spacer

2 comments on “Att ha 3 katter!

  1. Marie Storm

    Tack! Kul och läsa för ja tänkte själv skaffa en tredje katt

  2. Kattmamma

    Tack, tack! 🙂

Leave a reply