Chinchilla, Silver & Golden perser!

Jag tänkte ge mig in på att beskriva perser rasen. Perser rasen är så enormt stor så jag går inte in på alla varianter just nu. Jag kommer än så länge begränsa mig till den varianten som vi har hemma. Och ni ska veta att det inte är lätt. När vi skaffade Leo och uppfödaren pratade om chinchilla släkting och silver katt så visste vi inte alls vad hon menade. Vi stod som 2 frågetecken. Vi ville ju ha en perser katt! Hur svårt ska det vara!? 🙂 Det är svårare än man tror.
Ja, nu har vi lite mera kunskap om rasen. Nu ska jag försöka dela med mig av den!

Chinchilla perser (PER ns 12) är från början en korsning mellan en Smoke perser och en silvertabby perser.

 

nj

Chinchilla perser


Kännetecken
hos chinchilla perser: gröna, svartomringade ögon, vit päls med mörka hårtoppar (endast 1/8 del av hårstrået får vara färgat), färgerna på toppen av hårstrået är svart, blått eller chokladbrunt, nosspegeln är tegelstensröd med svart rand, de är helvita på undersidan av benen.

 

Silver Shaded Perser (PER ns 11) är en släkting till Chinchilla perser. Det är en korsning mellan chinchilla och silvertabby perser. Det är inte så mycket som skiljer chinchilla och shaded perser. Den stora skillnaden är pälsfärgen.

 

hy

Silver Shaded perser


Kännetecken
hos Silver Shaded Perser: Hårstrået ska vara färgat till 1/3 eller 1/4 del, även undersida av kroppen ska vara tippad. Godkända färgerna är: svart, blått, brunt och lavendel. Resultatet blir en svart shaded (PER ns 11), blåshaded (PER as 11), chokladshaded eller lilashaded. Ögonen och nosen är likadan som hos Chinchilla perser.

 

Shell Silver Perser är en korsning mellan Chinchilla perser och Shaded Silver perser.
Kännetecken hos Shell Silver Perser: Svart rand runt nosspegeln, färgen ska inte täcka mer än 1/8 del av hårstrået, intrycket av en Shell Silver Shaded blir en rosaröd katt. Färgen måste vara fördelad över hela kroppen och svansen.
Förutom de rosaröda Shell Silver Perser är svartsköldpadd och blåsköldpadd färgerna väldigt populära idag.

Golden Shaded perser (PER ny 11) har samma utseende som Silver Shaded perser fast med en annan grundfärg. Silver Shaded är ju vit i grundfärgen och Golden Shaded är varmt kopparbrun till aprikos i grundfärgen.

 

cimg45121

Golden Shaded perser

Golden Shell perser (PER ny 12) motsvarar Chinchilla perser i utseendet men med en annan grundfärg. Grundfärgen på Golden Shell är aprikos. De kallas även Golden Chinchilla.

 

zoe10m_goldenchinchilla1

Golden Chinchilla

En annan variant av Golden perser:

 

hy

Blå Shaded Golden

Sist men inte minst kommer våra två älsklingar: Leo & Disney. Leo är Silver Shaded perser och Disney är Golden Shaded perser.

 

Leo & Disney

Silver Shaded perser & Golden Shaded perser

Egenskaper hos Chinchilla, Silver & Golden perser: De tar en stor del i familjelivet. De är något livligare än den vanliga perser katten men klassas fortfarande som en lugn ras. De trivs kanon bra med att ligga i soffan 20 timmar per dygn. De verkar inte ha något intresse för utelivet alls. Vilket känns underbart. Leker en stund, äter lite och sedan är det dags för lite vila igen. Så vill du ha en trogen kompis som gillar att ligga med dig i soffan så är det en ras för dig. Vill du däremot leka mycket med din katt så får du nog tänka om. Våra katter har ingen tendens till viktökning, nästan tvärtom (bara så ni vet) 😉 Det är en väldigt snäll ras! Men självklart får de sig en kattfnatt ibland! Då går det undan och dammråttorna flyger!!

Nu känner jag mig helt färdig. 🙂 Det finns mycket mer att säga om den här rasen men jag tycker att det räcker så så länge. Jag tycker att jag har fått med det mesta och det viktigaste.
Kommer jag på något så uppdaterar jag i efterhand. Era synpunkter är välkomna!

spacer

7 comments on “Chinchilla, Silver & Golden perser!

 1. Mar

  Hej! Jag undrar om jag kunde få låna din bild av golden chinchilla för att demonstrera vilken katt jag är direkt ute efter på en annan hemsida. Jag har redan postat den, men har bett support ta bort. Hemskt ledsen att jag inte frågade om ditt tillstånd innan. Nu ska den tas bort! Men om jag får din tillstånd så använder jag gärna den och länkar självkart till dig, tycker att det är den finaste golden chinchilla jag har sett! Och jag vill verkligen hitta en likadan :). Mvh

 2. Erna Dahlhjelm

  Ang rasrelaterade sjukdomar, så finns en nyligen genomförd enkät hos våra medlemmar. Resultaten visar att våra chinchillor, shaded silver och golden är friska och sunda katter jämfört med andra raser och färger.
  Läs rapporten på hemsidan under Artiklar.
  MVH
  Erna Dahlhjelm
  ordf/webbis Silver News
  Sveriges största rasring för grönögda perser/exotic

 3. Kattmamma

  Hej Frida
  Jag har inte tänkt så mycket på det. Vi har inte haft några större problem med dem. Leo har haft lite kissproblem några gånger men det behöver inte vara rasrelaterat. Många kastrerade hankatter får problem med kisseriet.

  Så jag kan tyvärr inte hjälpa dig.
  Ni kommer inte att ångra er om ni skaffar en sådan kisse.. de är underbara!

  Kram och lycka till!

 4. frida

  hej tänkte höra lite om du vet nått om rasen med sjukdomar
  vi funderar på att skaffa perser en shaded silver men undrar då om dom e kända för några sjukdomar mer än aningen ögonen och njurarna som ja fått reda på? mvh frida

 5. nadja

  det är så kul med alla sorter som finns lille max är röd shaded silver men han har blivit så ljus nu på sista halvåret så det är inte mkt rött numera

 6. Kattmamma

  Hej Lotta!
  Tack så mycket! 🙂 Visst är de underbara!? Både till sättet och utseende. Goare katter får man leta efter..
  Rosengången i Stockholm kan jag rekommendera. Där köpte vi våran lilla Disney. Jag vet inte om hon har några nu men googla henne och ta kontakt och fråga. Disney är inte Golden Chinchilla utan Golden Shaded perser men hon har nog Golden Chinchilla ibland oxå.
  Annars så kan du gå in här: http://www.silvernews.se/Uppfodare/Uppfodare.htm och kika runt om du hittar någon annan uppfödare som har just Golden Chinchilla.
  Lycka till!
  /Kattmamma

 7. lotta

  Hej!
  Vilka otroligt vackra katter.
  Här hemma bor en chinchilla perser hona som är strax över året,en brunmaskad huskatthona snart 4 år.
  Min nästa katt, för det blir absolut en kisse till:) ska bli en golden chinchilla så otroligt vackra!!!!!!
  Om du har tips om var jag kan hitta uppfödare som har det vore super;)
  För övrigt kan jag bara hålla med om att perser katter är underbara.

Leave a reply